Savjeti za čišćenje i održavanje tepiha

Savjeti za čišćenje i održavanje tepiha

Redovito i pravilno održavanje tepiha je uslov da vaši tepisi izgledaju sjajno i poslije više godina.

Saznajte više o pravilnom tretmanu tepiha, kako najlakše očistiti čupavi tepih i kako održavati tepihe od mikrofiber poliestera.   

Savjeti za pravilno čišćenje i održavanje tepiha:

1.    Postavite otirače na ulaznim vratima
Prvi zadatak je da se zaustavi unošenje nečistoća postavljanjem otirača na ulazima. Oni trebaju biti kao četka da bi prikupili nečistoću i prašinu koja dolazi svana.

2.    Redovito čišćenje
Održavanje tepiha čistim podrazumijeva redovito usisavanje, trenutno uklanjanje mrlja te duboko čišćenje jednom godišnje. Redovitim usisavanjem sprječavate duboko prodiranje nečistoće i oštećenje flora. Najmanje jednom tjedno usisajte cijelu površinu tepiha, a po potrebi i češće.
Dubokim ćete čišćenjem riješiti se prljavštine koja je prodrla u dublje slojeve tepiha i na taj način produljiti vijek svojega tepiha – za ovo se obratite profesionalnim servisima za čišćenje tepiha.

3.    Zadržite postojanost tepiha
Povremeno pomičite namještaj kako biste spriječili da se flor tepiha ulegne na pojedinim mjestima. Na nogama teškog namještaja koristite podloške i pomičite ih s vremena na vrijeme kako flor ne bi polijegao u određenom pravcu. Izbjegavajte izravno izlaganje sunčevoj svjetlosti kako biste osigurali da vaš tepih ne bi izblijedio te kako bi boje ostale jasne i postojane. 

4.    Odmah uklonite mrlje
Mrlje daju neuredan izgled i da bi se to izbjeglo, treba brzo reagirati i ukloniti ih što je prije moguće. Treba koristiti bijelu upijajuću tkaninu da se pokupi sav sadržaj koji je napravio mrlju. Kemijski proizvodi za uklanjanje mrlja se moraju prvo isprobati na nekom manje vidljivom mjestu (kutu tepiha), u veličini poštanske marke. Važno je odabrati odgovarajuća sredstva za različite tipove mrlja i pri tome obvezno pratiti upute o količini i vremenu koje proizvođač preporučuje.

5.     Pravilan izbor sredstva za čišćenje
Ako sami dubinski čistite tepih, koristite isključivo sredstva za održavanje čija je vrijednost ph7 (neutralna). Da biste se uvjerili da je sredstvo odgovarajuće, treba ga staviti na tanjurić i postaviti  na radijator da se osuši. Poslije 24h treba pogledati je li ostala masnoća – u slučaju da jeste, onda to sredstvo nije odgovarajuće i ne treba ga koristiti za čišćenje tepiha.

6.    Odgovarajuća boja 
 Odaberite odgovarajuću boju tepiha za svaku prostoriju u svojemu domu, ovisno o tome je li u pitanju blagovaonica, kuhinja ili pak, spavaća soba, gdje rjeđe boravite. Mrlje i nečistoće će se manje primijetiti na šarenim tepisima, za razliku od jednobojnih tepiha, svijetlih ili iznimno tamnih boja. 

7.    Dodatni savjeti
Nikada ne postavljajte namještaj na tek opran tepih dok se u potpunosti ne osuši. Ako je tepih jako zaprljan ili oštećen, bolje je obratiti se servisu za čišćenje.

Najbrže i najlakše čišćenje čupavog tepiha

Kako ćete održavati svoj čupavi tepih ovisi o njihovoj veličini i načinu izrade te vrsti materijala. 

Pranje čupavih tepiha kod kuće

Prvo dobro istresite tepih, a zatim ga usisajte. Otopinu napravite od 300 ml jabukova octa, malo više od pola litre vode, isto toliko limunova soka, kesice sode bikarbone. Možete ovoj mješavini dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po želji – lavandu, citrus i slično, što će dodatno osvježiti tepih. Pokvasite spužvu u ovoj tekućini i izribajte tepih. Ostavite da se osuši. Rezultat je čist tepih prijatnog mirisa, bez mrlja koje Vas neće iritirati jer su za njegovo čišćenje korištena potpuno prirodna sredstva. Koristite samo preporučena sredstva za čišćenje tepiha i pratite upute za uporabu. Poslije pranja, tepih je potrebno dobro isprati. Nikada nemojte bilo kakvo sredstvo za pranje tepiha nanositi izravno na tepih koji nije čist i usisan, jer će to dodatno zalijepiti prljavštinu i otežati čišćenje. 

Znajte da ako se na vaš čupavi tepih prospe vino, kava, topla čokolada ili druga tekućina, nemojte trčati za spužvom i previše trljati da skinete mrlju, jer će se dlačice i resice oko fleke proširiti i djelovati upadljivo. Bolje je da, dok je mrlja još nova, to mjesto na tepihu utapkate pažljivo mekim papirom da upije tekućinu, a da onda mrlju obradite s malo alkohola i vode, ili blagom otopinom deterdženta.

Pranje čupavih tepiha u servisu

Ako svoj tepih perete u provjerenim tepih servisima, mrlje će se u servisu ukloniti kemijskim sredstvima, a potom slijedi strojno šamponiranje četkom koja se okreće i stvara obilnu pjenu. 

Ovakav oblik četke omogućava da sredstvo za čišćenje dopre do svih slojeva čupavog tepiha. Ispiranje tepiha se vrši vodom u jakim mlazovima. Pjena se skida usisavanjem - ali se ovakav sustav preporučuje samo kod tepiha koji nemaju čvrstu podlogu.

Pravilno održavanje tepiha od mikrofiber poliestera

Tepisi od mikrofiber poliestera su prilično otporni na mrlje zbog svojstava poliestera. Ovi tepisi ne blijede i iznimno su zahvalni za čišćenje i održavanje. 

Tekuće mrlje treba ukloniti papirnim ubrusom ili suhom krpom - ne trljati,  već upiti. Čvrste komadiće prljavštine pokupiti i usisati prije čišćenja, nikako ih nemojte utrljavati. Na suhu krpu staviti malo preporučenog neutralnog deterdženta za uklanjanje mrlja sa tepiha i nježno utrljajte. Nakon uklanjanja mrlje, namočite čistu krpu vodom, ocijedite i pritisnite na mjesto mrlje da isperete deterdžent. Suhom krpom treba sasvim osušiti. Pogledajte sve kolekcije tepiha od mikrofiber poliestera ovdje.